Take A Tour Of This Breezy Scandinavian-Themed Love Nest In Punggol

shares

In the world of interior design, colour plays a vital role. Whether in warm or cool tones, colours evoke different emotions in us. For this reason, a successful interior design relies heavily on the ability to use colours to invoke the right mood in the right space, as well as look pleasing to the eye when viewed at as a whole. Case in point: this four-room HDB apartment located in Punggol that was designed by Kandy Tan from Adroit Interior Design.

Clean and minimalist with a dash of whimsical creativity, this home features plenty of blue and white tones – the former injecting a sense of serenity and peace into the space while the latter keeps the ambience fresh. This is then complemented by wood vinyl flooring, which is overlaid through the entire apartment, creating a more expansive look.

Within the communal areas, the interior is a visual layering of spaces, where different sections of the home flow into each other seamlessly. This is all attributed to the tearing down of the partition wall that once separated the living room and kitchen. By doing so, the couple is able to move through these spaces freely, without the typical experience of walking through corridors.

The open-plan layout is then dotted with Scandinavian-style furniture, of which most notably is the gravel grey sofa well as a wood-accented television console from. Meanwhile, also in the living room is a feature that can’t be missed – a towering bookcase with a sliding ladder. With the owners being avid readers, this fixture that comprises open cubbyholes and closed-door cabinets are able to accommodate their extensive book collection as well as also provide display compartments for their personal trinkets. On the other side of the room, a striking feature wall comes into view. Utilising varying shades of blue painted within different geometric shapes, the shared living space is enlivened with colour.

Over in the kitchen, a bar counter lines the entrance into the utilitarian zone. In addition to being a casual dining spot, the unit also encompasses storage units that help keep cookware and utensils tidy. Meanwhile, to draw visual consistency with the living area, similar colours were used in the cooking zone. This can be seen on the white quartz countertops and the blue laminates used on the cabinet fronts and on the structure of the bar counter.

For their private quarters, the owners requested for a breezy, island-inspired atmosphere. To achieve this, Kandy implemented a dual-toned wall design, where the whitewashed shade on the top half of the wall was paired with a turquoise hue on the bottom. Meanwhile, loose furnishings like the dresser table and accompanying stool feature blue and woodsy tones, which further enhance the resort atmosphere.

Adjoining the sleeping zone, a spare bedroom was converted into a walk-in wardrobe. In order to facilitate traffic flow, the wall that separated the two bedrooms were demolished and replaced with a series of mild-steel glass panels. Not only do these see-through panels allow natural light to filter through both spaces easily, but it also allows the occupants to view into their wardrobe without having to get up from the comforts of the bed.

Within the walk-in wardrobe, walls of shelving compartments and rails, plus banks of pullout drawers ensure there’s enough space-savvy storage for everything from shirts to dresses to jewellery. Best described as clean and elegant, the predominantly wood-accented scheme of the changing room frames the clothing and accessory collections beautifully, while the clever addition of a sliding mirror makes the space feel light and spacious.

Good interior design inspires us by evoking joy and expressing beauty, which this home illustrates through the use of complementary colours that invoke a sense of calming and creative energy. And when coupled with a tailored design concept and a well-appointed layout, the result is a perfectly individually curated abode that has the capability to improve the day-to-day living of its occupants.

This was adapted from an article originally published in the May 2019 issue of SquareRooms. Photo credits: Adroit Interior Design

Grohe Lineare