We’re in Love with the Wooden Tones in this Minimalist Condo

shares

Seamless finishes and neutral tones make the most of this sprawling apartment for its family of four.

squarerooms kdot interior design home condominium renovation makeover style look minimalist wood aesthetic entrance door balcony

For Gabriel and Daphne, this resale condominium apartment at Clover by the Park would be their third home together. At a commodious 1,600sq ft, it shares similar proportions with their previous home at Telok Blangah as ample living space is a priority for the family. They recently moved to accommodate their son who is starting his primary education at a nearby school.

squarerooms kdot interior design home condominium renovation makeover style look minimalist wood aesthetic living room tv feature wall dining table area

For the renovation, they contacted Kobe Wong of KDOT whom they had last engaged in the renovation of their previous home. They conveyed a similar brief as they did the last time—modern contemporary interiors composed of clean lines that are easy to maintain and have plenty of storage space. After working with the clients once before, Kobe was able to approach the project with more confidence since he had a better grasp of their needs and was given a free hand in the design.

Besides the capacious footprint, the apartment has several other striking attributes. One of them is its three-metre-long entrance foyer. The space, which can serve as an alternative balcony or planter zone, has been kept sleek and simple with raised timber decking and shoe cabinets.

squarerooms kdot interior design home condominium renovation makeover style look minimalist wood aesthetic kitchen sliding door blackout panels modern room open concept space

Inside, the living and dining spaces set the aesthetic tone for the entire home. White ceilings are warmed with wood-effect walls and cream-toned floor tiles, cosying up the communal spaces. Originally entirely enclosed, the kitchen walls were knocked down as the family favoured an open-concept space. A peninsula counter was built where the wall once stood, increasing the working surface area of the kitchen significantly. Pocket sliding glass doors have been installed as well, so the space can be flexibly enclosed if needed.

squarerooms kdot interior design home condominium renovation makeover style look minimalist wood aesthetic office study room desk

The study has been maximised for optimal use. The right side is fitted with a full-length desk that can comfortably seat up to three at a time. Overhead, built-in cabinets ensure plenty of storage space for storing books and documents. On the facing side, a compact niche has been carved to fit the exact dimensions of the family’s piano for a precise fit, while the rest of the wall is lined with custom-built shelves.

squarerooms kdot interior design home condominium renovation makeover style look minimalist wood aesthetic shelf storage curved

One other striking feature of the unit is its unique layout. Unlike most homes with typically boxy floor plans, this apartment is bullet-shaped with curved exterior walls. The developers of the condominium have dealt with the curved walls by building bay windows in every room. While the bay windows of the study were simply sheathed with wood-toned laminates, Kobe wanted to give them a softer finish in the bedrooms.

squarerooms kdot interior design home condominium renovation makeover style look minimalist wood aesthetic bedroom platform modern

For the master bedroom, the designer had them upholstered in a fabric finish from Aquaclean, a low-maintenance material that is easy to clean. A slightly raised platform and panelled headboard frame the bedroom space. Finished in a smoky grey fabric, the headboard cleverly hides the pocket door of the master bathroom, sliding behind the headboard when the door is opened.

squarerooms kdot interior design home condominium renovation makeover style look minimalist wood aesthetic bathroom natural stone tiles shower

Renovations, which started in September 2020, took around four months to complete. The family moved in before the year ended.

This post was adapted from an article originally published in the February 2022 issue of SquareRooms.